Wat is Yoga?

Yoga is meer dan 5000 jaar geleden ontstaan. Yoga heeft in het Sanskriet een groot aantal betekenissen. Het is afgeleid van de wortel ‘yuj’, wat staat voor verbinden, één maken. De eerste schrijver over Yoga was Patanjali, die zo’n 2500 jaar geleden zijn boek “Yoga Sutra’s” schreef.  Rond 500 na Christus ontwikkelde zich de vorm van yoga zoals die nu bekend staat als Hatha Yoga. Deze vorm van yoga is de kracht die de mannelijke en vrouwelijke energie in ons verenigt. In de Hatha Yoga beoefen je Asana’s wat staat voor een houding die je bewust aanneemt.

Het regelmatig beoefenen van Yoga heeft na verloop van tijd een positieve uitwerking op lichaam en geest, op alle fysieke, psychologische en spirituele aspecten van wie je bent. De Asana’s (yogahoudingen) brengen het lichaam weer in evenwicht. Ze versterken de zwakke gebieden van het lichaam en maken het soepel daar waar het stijf is. Ze zorgen voor een betere conditie en geven een innerlijke balans. Ze creeeren niet alleen fysieke maar ook psychische ruimte. Door je te centreren in een Asana (yogahouding), leer je ook je centrum te vinden op andere levensgebieden. Mooi toch?

 Zelf ervaar ik yoga als een ontdekkingsreis. Het tijd nemen voor jezelf om je te herinneren wie je bent en waar je staat in je leven, iets wat we vaak dreigen te vergeten door de stress en de drukte van het dagelijks leven. Yoga draagt bij aan het in harmonie/balans komen met jezelf en helpt om tot innerlijke stilte te komen. Yoga reikt de middelen aan om van onrust tot rust, van spanning tot ontspanning en van ziekte tot gezondheid te komen.

 Wat ik zelf heel bijzonder aan Yoga vind is dat het geschikt is voor iedereen! Yoga vergroot je kracht en flexibiliteit, ongeacht leeftijd of fysieke conditie!